SPOR byder velkommen en festival med fokus på den menneskelig stemme og det dramatiske element - tilsat byens eget liv. Den femte SPOR festival vil byde på tre dage med musik og lyd der rykker ud i byens rum og til byens borgere. 

Kurator for SPOR 2009 er komponist og professor ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium Bent Sørensen (f. 1958). Med Bent Sørensen som kurator har SPOR fået lejlighed til at arbejde sammen med en af dansk musiklivs virkelig markante personligheder. Hans position som sin generations mest vedkommende komponist er uangribelig og markerer sig blandt andet ved en stadig voksende lytterskare. Der er en grund til at hans musik skaber ørenlyd: hans musikalske univers rammer i ordets bedste forstand bredt med sin drømmende, gådefylde sfære. Som lytter drives man ud af i fantasiens finurlige og kringelkrogede veje og hele tiden opdages nye stier og lysninger.

SPORs valg af Bent Sørensens kuratorforslag er blandet andet motiveret af hans tanker omkring at lade musik og lyd komme ud af koncertsalene og møde folk på gader og stræder. En ide der har fungeret som den grundlæggende inspirationskilde og som har dannet afsæt for SPOR 2009 programmet. Samme íde kan også aflæses i hans egen kompositoriske arbejde hvor han i flere af sine kompositioner  (som et element) er optaget af arbejdet med at placere musikken tættere på både  publikum og musikere.

På sin blog skriver han: Hvorfor udvikler musikken sig som den gør ? Hvad sker der dog i øjeblikket med min musik, siden jeg absolut skal have den flyttet væk fra dens normale platform ?
Samtidig med at musikken kommer tættere på publikum, kommer den – af et andet spor – tættere på musikeren. I næsten alle mine værker fra de senere år skal musikerne nynne mens de spiller. Musikken bevæger sig fra instrumentet ind i musikerens krop…
Måske handler det om en opløsning – eller i hvert fald opblødning af blufærdigheden. Min musik behøver ikke at være så fjern mere. Man må faktisk gerne høre den, og hvis den er placeret på stolesædet ved siden af, kan man ligesom ikke hindre den i at blive hørt.

Blandt Bent Sørensens større værker er Sterbende Gärten fra 1993 (premieret med Nordisk Råds Musikpris i 1996) Operaen Under Himlen fra 2004, Ständchen fra 2006, Exit Music fra 2007 og Phantasmagoria fra 2007. Lige nu arbejder komponisten med følgende værker "Sounds Like You"  for skuespillere og orkester med tekst af Peter Asmussen, en klaverkoncert til Leif Ove Andsnes og et værk til Ensemble Intercontemporain. Følg med på bloggen hvor Bent Sørensen skriver om tilblivelsen fra idé til uropførelse omkring værket Sounds like you. Gå på opdagelse i Under Himlen her

Følg med her på side i den kommende tid, hvor Bent Sørensens egen kuratoriske tekst kommer.


VELKOMMEN PÅ SPOR 2009!


SPOR2009